Objavljeno u:

Zašto je life coaching moćan?

31.01.2017.

Jedna od temeljnih potreba s kojom se svaki čovjek rađa je ona za ekspanzijom. Ekspanzija nam donosi ispunjenje, zadovoljstvo samima sobom i osjećaj da naš život ima smisla.

Ta nas potreba nikada ne napušta, bez obzira na godine. No nerijetko smo u svome kretanju kroz život sputani. Imamo osjećaj da nas neka nevidljiva spona drži prikovanima za jedno mjesto, i koliko god se trudili ili željeli nešto promijeniti, ne možemo se pomaknuti.

To može stvoriti ogromnu frustraciju, zbog koje se mnogi u konačnici prestanu truditi. No neke ljude upravo ta frustracija motivira da počnu tražiti razloge svoje sputanosti, ne bi li ih u konačnici i nadvladali.

Što nas sputava u kretanju kroz život?
Razlozi koji nas sputavaju u kretanju kroz život mogu biti različiti. Možda smo odrastajući u disfunkcionalnoj obitelji, od roditelja i predaka naslijedili i njihove toksične obrasce ponašanja, ili pak ograničavajuća vjerovanja kojih nismo niti svjesni, i(li) koja, iz solidarnosti prema obiteljskom polju, ili iz nekog drugog razloga nismo u stanju otpustiti. Možda nas u kretanju kroz život sputavaju konfliktni dijelovi naše osobnosti, neki neraščišćeni odnos, ili smo u nekom trenutku svoga života donijeli odluku da ćemo sami sebe iz nekog razloga sabotirati u uspjehu. Vrlo često razlog naše sputanosti nije samo jedan, već ih ima nekoliko. Te razloge možemo spoznati jedino ukoliko zavirimo duboko u svoju podsvijest, jer se upravo tu i kriju svi odgovori. Spoznavanjem razloga svoje sputanosti, promjenom percepcije i energetskim oslabljivanjem neželjenih obrazaca, stvari se počinju mijenjati i u realnom životu. No vrlo često to ne možemo učiniti sami, već nam je za to potrebno stručno vodstvo. Tu od velike pomoći može biti upravo life coaching.

Life coaching – proces vođenja do cilja
Life coaching predstavlja skup tehnika koje coach (trener) primijenjuje kako bi klijentu pomogao da od točke A (točke u kojoj se trenutno nalazi, a koja ga ne zadovoljava), dođe do točke B (točke željenog cilja). U takvome procesu klijent i coach zajedno ulaze u subliminalni prostor klijenta, pri čemu coach, kao neutralni subjekt, pomaže klijentu osvijestiti sve ono što je u njegovu podsvijest zapisano, a što ga sprječava u ostvarivanju željene ekspanzije.

Energetski saboteri na putu do cilja
Koju će tehniku (i u kojem trenutku) u takvome procesu coach primijeniti, ovisiti će od konkretne situacije, no jedna od vrlo moćnih tehnika koja se koristi da bi se korisniku otvorio put do cilja je simulacija korisnikovog energetskog prostora u trećoj dimenziji (tzv. konstelacija) U takvome procesu coach od klijenta traži da u prostoru oko sebe osjeti poziciju cilja koji želi ostvariti, ali i sve one energetske utjecaje koji ga okružuju, a koji ga u tome sprječavaju. U tim energetskim utjecajima klijent često prepoznaje nekoga od svojih roditelja ili predaka, partnera, bivših partnera ili neku drugu osobu koja je značajno utjecala na njegov život.

Ako primjerice osoba kojoj je cilj ostvariti novi emocionalni odnos u svome energetskom prostoru osjeti prisutstvo nekoga od bivših partnera, to je jasan znak da ona taj odnos nije do kraja raščistila, zbog čega u njenom životu nema mjesta za novi.

Bivši partner će uvijek biti prisutan u našem energetskom prostoru ukoliko ga nismo do kraja prežalili. No ponekad će razlog njegove prisutnosti biti i neka povreda koju nam je nanio, a koju mu nismo oprostili. U ovoj drugoj situaciji, zadatak je coacha dovesti klijenta u poziciju da bivšeg partnera počne sagledavati na drugačiji način, da shvati da niti on, uslijed vlastite povrijeđenosti, obrazaca ponašanja koji je i sam naslijedio od roditelja, ili nekog trećeg razloga, nije u danim okolnostima mogao ili znao postupiti drugačije.

Da bi li u tome uspio, coach može od klijenta zatražiti da i sam sam uđe u poziciju bivšeg partnera, ne bi li iskusio sve one emocije koje je bivši partner u takvoj relaciji iskušavao. Stavljanje u poziciju druge strane i iskušavanje emocija koje je druga strana iskušavala, vrlo često iz temelja mijenja klijentovu percepciju o toj osobi. A kada se dogodi promjena percepcije, kada osoba bivšeg partera može u potpunosti razumijeti i prihvatiti, te mu bezuvjetno oprostiti, odnos se energetski raščišćava; bivši partner izlazi iz korisnikova umnog prostora, i time se u njegovom životu otvara mjesto za novi odnos i novu osobu.

Integracija odbačenih dijelova osobnosti
U ostvarivanju kvalitetnog, bliskog odnosa s partnerom ponekad nas energetski sputavaju i naši roditelji, a vrlo često s emocionalnim partnerom razvijamo odnos sličan onome koji smo imali s roditeljem suprotnog spola. Ako nas je primjerice roditelj suprotnog spola stalno kritizirao, ili je od nas tražio da budemo savršeni, osjećaj da nismo dovoljno dobri, ili pak imperativ da budemo savršeni, prenijeti ćemo i u partnerske odnose. Zbog toga ćemo stalno biti u strahu da će nas partner, ako si dozvolimo biti nesavršeni ostaviti, postati ćemo posesivni, te se nećemo moći do kraja opustiti i biti ono što jesmo.

No tada nećemo moći iskusiti niti intimnost. U takvim je okolnostima zadatak coacha pomoći klijenrtu da oca, koji mu je u djetinjstvu možda predstavljao apsolutni autoritet prestane sagledavati na takav način, a samim time, da si dozvoli drugačije ponašanje; da tom odbačenom dijelu sebe, koji u djetinjstvu nije smio biti nesavršen dozvoli da se manifestira, te ga ponovo integrira u svoj sustav. Kada se to dogodi, osoba će se konačno moći opustiti. Nestati će ljubomore i straha od napuštanja, te će konačno u pravom smislu, u odnosu s partnerom moći iskusiti intimnost.

Ponekad je izvor problema u nama
Vrlo često kada u procesu coachinga zaronimo duboko u svoju podsvijest na površinu bivaju izvučene ograničavajuće odluke koje smo na nesvjesnom segmentu donijeli u djetinjstvu (ili kasnijoj fazi života), a takve nam odluke mogu odrediti cijeli život. Tako primjerice osoba koja je nekome učinila nešto nažao, ili zbog čijeg je ponašanja netko drugi pretrpio ozbiljne posljedice, može u sebi nositi ogroman osjećaj krivnje. Zbog tog osjećaja krivnje, osoba može cijeli život samu sebe kažnjavati, tako što si neće dozvoljavati da uživa u životu, ili tako što će podsvjesno sama sabotirati svoj uspjeh. Tako primjerice osoba koja je kao vrlo mlada, zbog neadekvatnih životnih okolnosti bila prisiljena prekinuti trudnoću može u sebi nositi ogromnu krivnju, te zbog toga samu sebe ostatak života kažnjavati odbijanjem bilo kakvih odnosa s muškarcima.

No kada joj coach u procesu coachinga pomogne shvatiti da drugačiju odluku u danim okolnostima nije mogla donijeti, ili joj pomogne da u izravnom suočavanju s energetskim otiskom duše te osobe osvijesti da joj ta osoba ništa ne zamijera i ne krivi je, osoba postaje sposobna oprostiti samoj sebi. Tada prestaje i potreba za samokažnjavanjem, pa osoba postaje sposobna ući u emocionalni odnos ili ostvariti neku drugu poziciju koju do tada uslijed samosabotaže svog uspjeha nije mogla.

Nakon ovakvih, i sličnih “zahvata” u coachingu, kojima se stvari raščišćavaju na energetskom segmentu, vrlo često se životi klijenata počnu mijenjati iz temelja. Ono što osoba nije uspijevala ostvariti godinama, možda i desetljećima, odjednom se ostvaruje s lakoćom, a često se radom na jednom životnom segmentu automatizmom poslaguju i ostali segmenti u životu klijenta.

Zato je coaching, kao podrška u procesu ostvarivanja naših ciljeva izuzetno moćna praksa. No da bi se pomak doista i dogodio, osim kvalitetnog vodstva bitna je i bezuvjetna suradnja klijenta, njegova spremnost da se suoči sa neugodnim sadržajem svoje podsvijesti, te istinska spremnost na promjenu.

Autorica teksta je Egli Ilić, Life Coach .

Klikom na link saznajte kako se radi coaching proces, ili nas  kontaktirajte