Objavljeno u:

Havajske hune: IKE – Svijet je ono što mislite da jest

25.02.2017.

Huna predstavlja drevni sustav mudrosti – filozofski, psihološki i duhovni pristup životu koji potječe od havajskih šamana (kahuna). Havajske kahune (čuvari tajni) imale su izvanredne iscijeliteljske sposobnosti.

Zahvaljujući jedinstvenim molitvama i vještinama ovih svećenika da se spoje s višim stanjima svijesti i komuniciraju s božanskim, zabilježeni su brojni slučajevi trenutnog ili gotovo trenutnog iscjeljenja.

No da bi se iskusile dobrobiti ove drevne životne filozofije, nisu nam potrebni havajski čuvari tajni, jer svaki čovjek, ukoliko ova znanja dosljedno primijenjuje u praksi može iskušavati puno dublji, smisleniji i ispunjeniji život.

Učenje havajskih huna temelji se na sedam osnovnih životnih načela:

1. IKE – Svijet je ono što mislite da jest
2. KALA – Ne postoje granice, sve je moguće
3. MAKIA – Energija teče tamo gdje usmjeravate svoju pažnju
4. MANAWA – Moć se nalazi u sadašnjem trenutku
5. ALOHA – Voljeti nešto/nekoga znači biti sretna/sretan s nekim/nečim
6. MANA – Moć dolazi iznutra
7. PONO – Učinkovitost je mjera istine.

U ovome članku, opisano je prvo načelo havajskih huna:

1. IKE – Svijet je ono što mislite da jest
Ovo načelo upućuje na snagu i moć vjerovanja: ono što vjerujete vaša je istina, i ona se, poput samoispunjavajućeg proročanstva manifestira u vašemu životu. Ukoliko vjerujete da je život težak i prepun borbi, te da je za ostvarenje bilo kakvih rezultata potrebno uložiti puno energije i truda, to će postati vaša realnost: kroz život ćete se kretati teško i sporo, a rezultati koje ćete ostvarivati biti će vrlo ograničeni. No ukoliko vjerujete da je svijet prekrasno mjesto s puno prilika i neograničenih mogućnosti, upravo je to ono što će vam život i pružati.

Ovo načelo govori i načinu na koji svatko od nas doživljava i interpretira svijet. Naime, uslijed ugrađenih percepcijskih filtra, koji su posljedica iskustava najčešće još iz najranijeg djetinjstva, naš doživljaj svijeta nije objektivan niti temeljen na činjenicama, već činjenice interpretiramo u ovisnosti o već proživljenim iskustvima.

Stoga, ukoliko su vaša inicijalna iskustva bila loša, kroz takav ćete filtar interpretirati i svoja kasnija iskustva, čak i onda kada će objektivne činjenice biti posve drugačije. No takva će, početna iskustva odrediti i dominantna raspoloženja u kojima ćete se tijekom života nalaziti. Teška životna iskustva biti će glavni krivac za dominanto destruktivna rasposloženja, a iz takvih raspoloženja i na svijet oko sebe gledati ćete kroz sive naočale, što će odrediti vaše ponašanje i kompletnu vašu realnost.

Međutim, zamislite da vam, baš onda kada ste loše raspoloženi i imate osjećaj da su sve lađe potonule netko iznenada uputi iskreni osmjeh ili riječ ohrabrenja. Vaše raspoloženje i cijeli vaš doživljaj svijeta promijeniti će se u tren oka.

No promjena se nije dogodila na činjeničnoj razini, već se promijenio vaš doživljaj situacije, i zbog te promjene u načinu na koji ste u tome trenutku vidjeli svijet možda ste poduzeli niz konstruktivnih radnji – poteza koji su rezultirali nizom pozitivnih ishoda..

Stoga upravaljte svojim raspoloženjima i svojom percepcijom. I imajte na umu da kroz IKE načelo imate moć mijenjati vlastiti doživljaj situacije i svijeta, a time i cijelu svoju budućnost.

Kakav je vaš doživljaj sebe i svijeta?
Da biste pravilno iskusili moć IKE načela, zapitajte se na koji način doživljavate svijet i sve u njemu. Dovršite slijedeće rečenice, i pokušajte biti što iskreniji. Napišite što doista mislite, i nemojte uljepšavati stvari. Možda će vas odgovori i spoznaje iznenaditi.
Mislim da je svijet …
Mislim da sam ja …
Mislim da su ljudi
Mislim da je moj posao …
Mislim da je moj emocionalni odnos …
Mislim da je moja financijska moć …
Misim da je moj život….
Mislim da je moja sposobnost utjecanja na stvari oko sebe….
Mislim da je moja sposobnost iskušavanja ljubavi, zadovoljstva i ispunjenosti životom…
Mislim da.. … dopunite niz bilo čime što smatrate važnim u vašem životu..

Ovo predstavlja vašu trenutnu životnu istinu, i može vam pomoći u razumijevanju zašto je vaša realnost takva kakva jest.
Promijenite svoju percepciju i svoja vjerovanja, i promijeniti ćete svoj život.

Autorica teksta je Egli Ilić